20. marraskuuta 2012

Puhtia laukasta


Sain edelliseen postaukseen Joannalta vinkin aloittaa ratsastus laukasta, kun valittelin että Päikkä alkaa vasta laukan jälkeen olemaan kevyt ja kiva ratsastaa. Tätä siis kokeiltiin tänään, vaihtelun vuoksi koulupenkillä. Alkukäynnit oli pitkät ja reippaat, ennen kuin siihen laukkaan siirryttiin. Ja voi apua miten se tuntui väärältä! Kentällä oli samaan aikaan toinen ratsukko ja meinasin jänistää koko hommasta, kun mietin koko ajan että kääk nyt toi luulee että oon joku hullu tallityttö joka vetää kiitolaukkaa suoraan selkäännousun jälkeen. :D Vaikka eihän se tosiaan ihan noin mennyt ja selkään tuntui, että Päikkä tykkäsi! Nostossa sitä sai tietenkin taas patistaa, mutta kun se laukka nousi, se oli niin vetreä ja tasainen. Molempiin suuntiin mentiin jokunen kierros ja vähän ympyröitä kevyesti taivutellen. Ai että se oli hienoo!

Laukan jälkeen annoin hetken käyntiä palkinnoksi ja sitten humputeltiin harjoitusravissa temponvaihtelua ja voltteja. Nekin sujui kivasti. Sillon koeratsastuksessa yritin muunnella tempoa enkä saanu mitään aikaan, nyt ihan oikeasti tunsin eron ja saavutin sen myös pienillä avuilla. Tämän jälkeen tehtiin ensin käynnissä pohkeenväistöä, sitten ravissa. Joo, tässä Päikkä osoitti taas tahmaisuutensa ja väistöaskeleet oli harvassa, vaikka yritys oli kova. Oikeaan kierrokseen oli jälleen helpompaa.


Loppuun otin vielä laukannostoharjoituksia, jossa siis keskityin vaan siihen noston terävyyteen. Laukkatyöskentely oli siinä alussa niin hyvää, että sitä en lähtenyt enää toistamaan. Portin lähistöllä on aina yhtä jännää, koskaan ei tiedä tyssääkö meno siihen vai tuleeko vaan lisää vauhtia - useimmiten poni kuitenkin jotain keksii. Nostoissa tämä näkyi myös ja yhden kerran tuli sellanen fiilis että hui meinasko tää lähtä viemään mua portista ulos laukalla. Se ajatus tais olla niin ohimenevä, että harjoitus jatkui normaalisti. Ensimmäisistä pohjeavuista Päikkä ei ainakaan mun kanssa vielä nosta, hyvissä nostoissa se toinen kerta riittää. Käytän aina ääntä apuna ja tällä kertaa aloitin "Hop!" käskyn käyttämisen. Joillekin lännenhepoille opetetaan nostamaan laukka tästä käskystä, joillekin esim. imaisuäänestä. Sitäkin olen käyttänyt, ja ravissa naksuttelua. Ääni tuntuu kyllä Päikkää vauhdittavan, ja ravissa ollaan välillä jo "niin pitkällä" ettei sitä tarviikaan. :)

Viimeinen nosto oli niin hieno, että pikkuisten loppuravien jälkeen hyppäsin alas ja palkitsin Päikän loppukäynneillä maastakäsin. Tämmöstäkin metodia oon poiminut muita lännenratsastajia seuraillessa ja olis se varmasti itsellekin miellyttävä helpotus esim. patikkaretkellä kävellä viimenen kilsa ennen taukopaikkaa ilman sitä painavaa rinkkaa.

13 kommenttia:

 1. auch... olympiat ilman tukiremmiä.. :/ voi olla hevoselle epämukavat, kun vipuvaikutuksesta tulee niin suuri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotan siihen, että omistaja kokeneena hevosihmisenä on osannut valita hevoselleen sopivan kuolaimen. :) Ja jos kuvien katselun lisäksi myös luit tekstiä, saatoit huomata etten joudu tuon hevosen kanssa käyttämään ohjaspidätteitä juuri ollenkaan.

   Kuten Susanna tuossa alla totesikin, esim. länkkärissä käytetään hyvin paljon kankikuolainta, joka käsittääkseni on vielä enkkukankea jämerämpi.

   Poista
  2. En tiiä vipuvaikutuksen kasvusta, mutta on kamalan epävakaa pilipaliheikunkeikun kuolain jos ei ole remmiä. Tosi monet ei tiiä kuinka kuolain vaikuttaa hevosen suussa. Ja sitä suuremmalla syyllä jos on herkkä suustaan, niin vakaus on A ja O :)

   Poista
  3. Ja niin, länkkäkangissakin ON remmi tai ketju vakauttamassa kuolainta. Sen ei tartte olla kireellä...

   Poista
  4. Omaankin silmään se kyllä näyttää vähän just siltä, että liikkuu miten sattuu... Täytyy vähän katella et millä sit pidemmän päälle ratsastaa, tolta Päikältä löytyy onneks ainakin kolmee eri kuolainta ja hackamoree jne. :)

   Poista
  5. Mut täytyy sanoo sekin, että kun ei ihmistä vielä kovin hyvin tunne ja kyse on hänen omasta hevosesta, kynnys lähteä ääneen arvostelemaan hevosen varusteiden sopivuutta on aika korkea.

   Poista
  6. Totta sekin. Piti vaan sanoa tosta vakaudesta, kun vipuvaikutuksesta mainittiin. Vipuvaikutuksesta sen verran,e ttä pahimmassa tapauksessahan kuolain kääntyy kokonaan suussa ympäri, jos siinä ei ole leukaremmiä/ketjua. Mut se tietysti vaatii jo aika isoa vetoa ohjasta :)

   Poista
  7. Ainakin haluan ajatella, että mä ainakaan en sellasta vetoa tee. :D Pisti kyllä tää keskustelu miettimään, kun tänään tuli taas sitä päänviskontaa. Minun diagnoosin mukaan sitä tuli protestiksi juurikin kun menin ohjiin koskemaan (ja siirryttäessä nopeampaan askellajiin se tulee lähes poikkeuksetta). Vois kokeilla ihan niitä niveliä ens kerralla ja kattoo mikä se ero on.

   Poista
 2. Mä verkkaan aina Nuutin niin että alotan laukalla, heppa vertyy paremmin :)

  Ylemmälle anonyymille: aika monissa kuolaimissa on paljon suurempi vipuvaikutus kun olympioissa. Kaikki hevoset eivät edes siedä tukiremmiä :)

  Ja ihana muuten toi banneri, Päikkä on söpö ja se jotenkin sopii tähän ulkoasun "teemaan" :D !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, en tiennykään! Voi olla että siitä tulee kans meidän juttu. :)

   Kiitoksia!

   Poista
  2. Sitten sitä olympiaa ei kannata käyttää lainkaan. Aina vain tukiremmin kanssa.

   Poista
 3. Jos et kerta käytä paljoo ohjaa, niin miks ihmeessä sit käytät olympiaa?? Miks ei nivel käy? Ja tukiremmi on ehdoton olympian kanssa!

  Kankien, pelhamin, kimbelwickin ym muiden vipukuolainten kanssa kaikki (tai no 99% käyttäjistä) käyttää tukiremmiä, mutta mites on olympian kohdalla? Olympia on ihan yhtä vahva vipukuolain kun muutkin, mutta miks niissä ei käytetä tukiremmiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole sitä ehtinyt hevosen omistajalta kysymään. Molemmat hevoset kulkee pääsääntöisesti olympia suussaan, ilman tukiremmiä eivätkä ulospäin ainakaan näytä minkäänlaisia vastustelun tai kärsimisen merkkejä. Päikän kanssa kokeiltuani olen todennut sen käyttäytyvän pitkälti samalla tavalla, oli suussa olympia tai nivel. Minä henkilökohtaisesti en ole tätä olympiaa valinnut enkä tosiaan tiedä miksi juuri se näillä hepoilla on käytössä ja miksi ilman tukiremmiä. Aion kyllä asiasta ottaa selvää, ihan oman oppimisen kannalta, en siksi että täällä rupeaa asiantuntija-nyymit huutelemaan totuuksia...

   Poista

Kommentit ja kehitysideat otetaan aina ilolla vastaan! :)