Vaikkei Miina ratsastuskoulun tuntipolle olekaan, on sekin vähän ehdollistunut uralla kulkemiseen: tottunut että uralla joutuu töihin ja kentän keskellä saa levätä. Jotenka tiistaina käänsin asian toisin päin. Uralla käveltiin tauot pitkin ohjin ja kentän keskellä joutui tekemään vähän töitä. Alkuun väistöjä/sidepassia ja "yhden ohjan käännöksiä", millä saa vähän vetreytettyä hepan lihaksia laukkaa varten. Tällä käännöksellä tarkoitan siis, että käännän hevosen niin pienelle ympyrälle kuin vain saan ja sisäohjasta ylöspäin pidättämällä vaadin hevosta kantamaan itse itsensä ja asettumaan voltilla. Miinallehan tääkään ei ollut mikään vaikea homma. Samaa tehtiin ravissa ja sittemmin myös neck reining -harjoituksia. Neck reining eli kaulalta ohjaus on western-juttuja, etenkin reining-kilpailuissa kovassa käytössä ja tarkoittaa, että kun esim. oikea ohja koskettaa hevosen kaulaa, hevonen myötää paineelle ja kääntyy vasemmalle. Köpöteltiin siis käyntiä ja ravia kaikenmaailman kuvioita pitkin kenttää tällä idealla. Miinan kanssa neck reiningiä käytetään ihan päivittäin (aina kun westerniä mennään), mutta huomasin että kun sitä oikein painottaa eikä vaadi mitään muuta, hevonen herkistyy ja kääntyilee lähes ilman pientä avitusta pohkeelta. :) Loppuun otin parit nostot laukkaa. Se oli ihanan helppoa ja rauhallista, mistä syntyi tunne että haluun laukata lisää! Mut sit se olis taas mennyt kaahailuksi, todennäköisesti, joten jätin huomiseen.
vanhempaa matskua, tuntui sopivan päivän teemaan... :D
Tähän voisin vielä lisätä, että olen useammasta lähteestä kuullut näitä "naruriimusta ei saa KOSKAAN sitoa kiinni" juttuja. Varmasti ihan tottakin, tietyssä tilanteessa ja tietyillä hevosilla. Jos hevonen todella säikähtää jotain, se lähtee kiskomaan eikä lopeta mistään paineesta, silloin on vaarallista olla niin voimakas riimu päässä. Miinan tapauksessa kyse ei ole tästä vaan silkasta testaamisesta ja sikailusta, jolloin hevonen lopettaa rimpuilun, kun huomaa että paine ei lopu vaikka mitä yrittää.
Kuva © Roosa T.
Kuten arvata saattaa, Miinan mielentila ei ollut tässä vaiheessa hirmu ihanteellinen rauhalliseen ratsasteluun, mutta aika nopsaan laski sekin energiakuohu ja päästiin hommiin. Otin vähän kouluratsastustyyppisiä harjoituksia pääosin ravissa. Vaadin päätä alas, ratsastin kulmat huolellisesti ja pitkien sivujen keskelle tein voltit. Ihan tällasta peruskuuliaisuutta vaativia tehtäviä. Käyntitauon jälkeen palattiin ravihommiin, jätettiin toinen voltti pois ja tehtiin laukassa isompi ympyrä samaan paikkaan. Tuli yllättävän hyviä nostoja ja siirtymisiä, kun välillä Miinalla tuntuu että nostaa laukan pysähdyksestäkin paremmin kuin ravista. Sitten taas siirtymiset laukasta on raviin helpompia kuin suoraan käyntiin tai pysähdykseen, mutta näitä ei nyt lähetty testailemaan. Laukka kuumensi taas tunteita, jolloin sain ratsastaa ihan kunnon tiukalla tuntumalla ja välillä ottaa kovemmankin pidätteen, että ravi pysyy ravina. Varsinkin oikeaan kierrokseen tuli niin hienot ja siistit ympyrät siirtymisineen että. :) Ja tuli vasempaankin, välillä vaan jäätiin pyörimään sitä volttia miljoona kertaa, kun tuli vääriä toisensa perään. Tälläkin kertaa jumpattiin lihaksistoa: ennen laukkaa väistätystä jakkaran ympäri ja laukan jälkeen yhden ohjan käännöksiä. Jälkeenpäin jäi ihan hyvä fiilis, vaikka toi alku olikin tollanen fiasko. Nyt täytyy vaan jatkossa olla sille napakampi ja sitoa naruriimun kanssa / hoitaa karsinassa tai käytävällä kuntoon.
Toi naruriimu juttu on semmonen, että mun mielestä on aivan naurettavaa väittää ettei naruriimulla saisi sitoa koskaa hevosta kiinni! En mä nyt jaksa luennoida aiheesta, mutta silloin kun sitä osaa käyttää oikein, sillä nimenomaan opetetaan hevonen seisomaan kiinni. Enpä ole koskaan ennen kuullutkaan tommoista väitettä... Mutta niitä ei pidä käyttää jos ei osaa niitä käyttää. Mutta se on oikeastaan mulle ihan sama käyttääkö joku niitä vai ei ja mitä mieltä jotkut on asiasta... Itse tiedän osaavani käyttää niitä oikein ja että niiden käyttö omallani on turvallista ja kannattavaa... :D
VastaaPoista