14. maaliskuuta 2014

Hevoskuvia

Viikko sitten tein yhden päivän kuvausmatkan Lempäälään. Matkoihin meni yhteensä 5-6 tuntia, mikä oli täysin vaivan arvoista. Kuvasin kahdella tallilla, periaatteessa kahta hevosta, mutta kolmaskin sinne linssiin lopulta eksyi. Arabiruuna Zephyrin kuvista tulee oma postauksensa myöhemmin. Tässä postauksessa esittelen sen mitä pääasiallisesti lähdin omistajan pyynnöstä kuvaamaan, eli paint-tamma Samban. Kolmas kuviin eksynyt hevonen oli Samban tallikaveri, arabitamma Niki (hallitseva Suomen mestari matkaratsastuksessa 120km matkalla).

Kalustoksi matkaani lähti koululta lainattu 5D Mark II -kamera sekä oma objektiivini, Sigman 70-200mm 2.8. Yhdistelmä soveltui hyvin hevoskuvaukseen ja varmaan sanomattakin selvää, että tuollaisella kameralla tulee nätimpää jälkeä kuin sillä iänikuisella 550D:lläni.

Tuulan eli Samban omistajan ajatus kuvista tiivistyi sanaan luonnollinen. Ei lähdetty pukemaan hevoselle varusteita, ei edes harjattu sitä siistimmäksi. Samba sai olla juuri sellainen kuin se sillä hetkellä oli. Päästettiin Samba ja Niki yhdessä suurelle aidatulle laitumelle ja annettiin niiden tehdä mitä halusivat. Välillä ehkä joku kävi vähän kehoittamassa liikkeelle, jos pitkäksi aikaa syömään jäivät - laitumella kun kasvoi jo ihan tuoretta ruohoa. Kuvasin ensin hevosten juoksentelua ja "laidunelämää", lopuksi hiivin lähemmäs ottamaan pääkuvia sekä yhteiskuvia Sambasta ja Tuulasta. Niihinkään eivät mallini ruvenneet poseeraamaan, vaan olivat luontevasti yhdessä, omina itsenään. Tykkäsin tästä ajatuksesta kovasti ja mielestäni kuvat onnistuivat hyvin.


Kysytääs taas lukijoilta: mikä tai mitkä kuvat ovat parhaita ja miksi?


Edit 15.3.14 klo 11:12: Alkuun oli vähän ongelmia Google+:n automaattisen kuvanmuokkauksen kanssa, mutta sain sen kytkettyä pois päältä. Tähän loppuun siis ne kuvat, joita en kehdannut julkaista Google+:n uudelleenkäsitteleminä. Nyt näkyvät sellaisina kuin olin ajatellut. (Tätä viilausta ennen tulleissa kommenteissa "vika kuva" tarkoittaa siis yllä olevaa pääkuvaa.)
14 kommenttia:

 1. Picasasta saa ainakin otettua sen automaattisen kuvanmuokkauksen pois päältä. Kun menee picasaan (netin kautta siis) ja ottaa alasvetovalikosta (vasen yläreuna) asetukset ja sieltä osiosta Valokuvat ja videot -> automaattinen parannus -> pois. Selaamalla ladattuja kuvia voi myös suoraan klikata kuvan päältä jo tehdyt muokkaukset pois.

  Itse tykkään noista laukkakuvista ja alimmassa kuvassa on myös kiva tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa! Täytyyki kurkata noi asetukset. Kiitos avusta. :)

   Poista
 2. Itelläni auttoi kun google+ kautta kävi nappaamassa automaattisen kuvien muokkaamisen pois päältä (vaikken kyseistä palvelua käytä ollenkaan, se auttoi blogin kanssa). En vaan kirveelläkään muista miten kyseinen homma tapahtui, mutta googlettamalla luulisi apuja löytyvän :)

  Viimeinen laukkakuva (6. ?) on ehdoton suosikki sen vapauden ja "ilmavuuden" tähden. Toisiksi viimeinen omistajan ja hevosen yhteiskuva on myös aivan ihana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo aika helposti löytyi, kun tajusi sinne Google+:n puolelle mennä. En määkään sitä käytä niin en oo aiemmin vilkassukaan. :) Kiitos neuvosta!

   Itekin tykästyin siihen laukkakuvaan (ja siinä toisessa mainitsemassasi on myös kiva tunnelma). Vaikka hevoset on ihan "päällekäin" kuvassa, siinä on just hyvää vauhtia ja valokuvausopettajaa lainatakseni "antaa liikkeelle suuntaa". :) Kun edessäpäin on tyhjää tilaa. Kiitos kommentistasi!

   Poista
 3. Mun suosikit on tuo eka yhteislaukkakuva ja kolmanneksi viimeinen kuva. Hienoja kuvia kaikki, luonnollinen tunnelma paistaa hyvin kuvista läpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, vaikka mulla oli asetukset tuossa kolmanneks vikassa todella sinnepäin ja hevosen selkä paloi puhki... :D Mutta jotenki tykkäsin siitä itekin niin paljon, että täyty säilyttää (ja vähän sitä pystyi tietty photarissa pelastamaan). Kiitos! :)

   Poista
 4. Kaikki ovat taas järjettömän hienoja, mutta kuva numero 6 on suosikkini. Siinä vauhtia on ehkä eniten, kun ollaan turvat ihan rinnakkain. :) Ja jalkoja vatsanaluset täynnä. Puhinan, pärskeen ja kavioiden töminän kuulee ihan korvissaan.

  VastaaPoista
 5. Tykkään eniten kuvasta 6: hyvä fiilis, rauhallinen tausta eikä häiritsevän paljon puhkipalanutta hevosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli täällä sentään joku kriitikko, jota se häiritsi edes vähäsen. :D Meni aika säätämiseksi tuossa säässä hetkittäin, ja jos ei metsä mennyt tukkoon tummasta päästä, niin kimo hevonen paloi puhki. Vähän vielä hakemista ton markin kanssa, vasta muutaman kerran sillä kuvannut. :)

   Poista
  2. Hah kriitikko ;)

   Poista
 6. Luulin kommentoineeni tänne, mutta olinkin vain ajatuksissani tehnyt niin.. Kuva numero 6 on myös minun suosikkini, tausta on simppeli, jolloin huomio kiinnittyy hevosiin. Mielestäni siinä kuvassa niiden liike on vangittu parhaiten ja 'sommittelu' on harmoninen. Täällä muuten myös toinen, jota hieman häiritsi puhkipalaneet hevoset, mutta toisaalta olosuhteet eivät ehkä olleet aivan ihanteelliset ja käytössä eri kamera, kuin johon on tottunut. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tän takia kyselen lukijoiden mielipidettä. :) Itse tykkään tosi paljon 2. kuvasta ja tuo kutonen oli käsittelyvaiheessa vähän silleen että onks tää hyvä vai ei. Näin sitä oppii katsomaan kuvia eri tavalla, kun kuulee miten muut ne näkee. :) Kiitos!

   Poista
 7. Puhkipalaminenkin on sellanen tyylijuttu, toiset tykkää toiset ei ;)
  Suosittelen muuten kuvanmuokkaukseen Adobe Lightroomia. Vuosia Photoshopin kanssa väänsin, kunnes tajusin siirtyä tuohon. Ja ah ja oh kyllä on niiin paljon nopeempaa ja helpompaa kuvien viimeistely!!
  Kannattaa kuvata aina raw-muodossa, silloin saa seivattua hyvin puhkipalanuttakin informaatiota ja toisinpäin alivalottunutta sekä vaihdettua valkotasapainoa jne. Mutta varmaan tiesitkin tämän jo.

  en osaa valita 4,5,6 väliltä parasta. kaikki on hienoja. ehkä pilkunviilauksena toivoisi, että riimua ei olisi ja hännät mahtuisi kuvaan paremmin. Juoksukuvat on myös hitusen sinisiä ja osassa toimisi hyvin hieman höllempikin rajaus, jolloin tilan tuntu ja kauniit puut taustalla pääsisivät paremmin oikeuksiinsa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo LR:stä kovasti haaveilen, tällä hetkellä on vaan tuo photari käytössä, niin sillä mennään. RAW:ssa on se huono puoli, että sitten pitäis löytyä jostain rahaa uusiin muistikortteihin(kin). Raakatiedosto kun vie niin hitokseen tilaa, se on syy miksi kuvaan hevosia aina jpg:nä (kun niistä tulee yleensä se 300-1000 kuvaa lauottua, varsinkin jos juoksevat).

   Kiitos kommentista, just tällaista asiallista kritiikkiä kaipaan. :)

   Poista

Kommentit ja kehitysideat otetaan aina ilolla vastaan! :)