7. joulukuuta 2013

Laukkakisakuvia, kuvankäsittelyä ja vastavalohöpinää

Kokonniemen ravirata 25.8.2013, isojen ponien lähtö

Olin elokuussa kuvaamassa laukkakilpailuja Porvoossa. Aloitin kyllä kuvien raakkaamisen ja käsittelyn jo aika pian kisojen jälkeen, mutten saanut työtä loppuun omaa haluttomuuttani eikä kuvia missään vaiheessa ilmestynyt blogiinkaan. Miksi? Koska ne on niin hirveitä. Hävetti ajatuskin laittaa tällaisia näytille. Miksi ne sitten on niin hirveitä? No, tietenkin päivitystä vaativan, puutteellisen kuvauskalustoni lisäksi on vain kaksi syytä. Aurinko ja mun kuvanmuokkaustaidot / -mieltymykset.

Kisapäivänä oli todella lämmintä ja aurinkoista. Useimmissa hevostapahtumissa kuvauspaikan pystyy valitsemaan ja ainakin vähän siirtyilemään sitä mukaa kun aurinkokin. Tähän mennessä on siis todella harvoin ollut tällaista tilannetta, että ainoa mahdollinen kuvauspaikka on suoraan aurinkoa päin. Tai pystyihän nytkin kuvaamaan toiseen suuntaan, mutta sitten tuli kuvanneeksi lähinnä lihaksikkaita peppuja ylittämässä maalilinjaa - itse kun tykkään enemmän että hevonen olisi kuvassa edestä tai sivusta päin. Radan varressa oli siis vain yhdellä sivulla tilaa yleisölle. Tapahtuman virallinen kuvaaja oli näppärästi päästetty saman sivun toiselle puolelle, josta sai kätevästi napsaistua ainakin kaikista voittajista hyvin valoittuneet kuvat, aurinko selkänsä takana. 

Tähän väliin joku viisas kommentoisi että hei, mikset vain käytä vastavalosuojaa? Mjoo.. semmoisen tehoa ja apua tuossa tilanteessa en osaa arvioida, sillä minulta puuttuu mokoma hökötys kokonaan. :---) Sanoinhan että kalustoni on puutteellinen...

Laittelin tähän nyt häpeästäni huolimatta samasta kuvasta alkuperäisen, muokatun ja uudelleenmuokatun version. Kuvassa viilettää ihana shettisori Puppe, joka asui aikanaan Päikän kanssa samalla tallilla. Sen lisäksi, että lähtökohdat on jo aika surkeat siitä vastavalosta johtuen, olen näköjään ollut niin ihastunut kontrastiin ja värikylläisyyteen, että olen raiskannut kuvaa vähän lisää. Tämä on tietysti mielipidekysymys, mutta tämän postauksen pointti oli lähinnä todeta ääneen että hei, niistä kuvanmuokkaustunneista koulussa on ollut jotain hyötyä! Katseltuani uudelleen näitä kuvia, totesin värimaailman olevan niin tökerö, että päätin vetäistä kaikki kuvat mustavalkoisiksi. Jälkeenpäin ajateltuna näitä voisi toki yrittää erinäisillä värinsäädöillä pelastaa värillisinäkin, mutta vaatisi kyllä enemmän työtä ja todennäköisesti myös enemmän osaamista kuin minulta tällä hetkellä löytyy.

Alkuperäinen, täysin muokkaamaton kuva
Elokuussa muokattu
6.12 muokattu

Jotta ei-valokuvaharrastajakin ymmärtäisi, miksi vouhkaan jostakin auringosta, että pilasi kaikki kuvani, laitan tähän vielä selkeyden vuoksi kaksi muokkaamatonta kuvaa samasta ratsukosta. Toinen on otettu aurinkoa päin ja toinen aurinko kameran takaviistossa. Ero on melko selkeä, vai mitä?

Vastavaloon
"Oikeaoppisesti" kuvattu

Tässä tämänkertainen opetustuokio. Loppuun läjäytän niitä omasta mielestä paremman näköiseksi käsiteltyjä kuvia. Kertokaa mitä tykkäätte ja olisi hauska kuulla myös muiden kuvauskokemuksia hevosalan (ja muistakin) tapahtumista. Miten on sujunut vai eikö ole, ja pystyitkö tekemään asialle jotain paikan päällä tai jälkeenpäin?

Ja jos nämä kuvat nyt sattuu joku kisoissa ratsastanut tai kisassa juosseen hevosen omistava henkilö näkemään ja haluaa itselleen, otathan yhteyttä hannapietilainen@windowslive.com. Luvatta kopioiminen on tekijänoikeusrikos. Ja tosiaan kaikista hevosista on kuvia, vaikkei tässä ryppäässä sitä omaa näkyisikään.Aswan eli Väiski ja Irene. Tätä vauhtihirmua liikuttelin pari kertaa toissakesänä, kun asui samalla tallilla Miinan kanssa.
Pupen suokkikaveri Essi. Myöskin tallituttuja Päikkäajoilta.


9 kommenttia:

 1. Mun mielestä noi kuvat on upeita ja oisin superiloinen jos joku saisi otettua musta ja Dixiestä noin hyviä kuvia :D Mutta tämä on tosiaan vain tällaisen amatöörikuvaajan mielipide :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, kiitoksia! Sitä vaan tottuu niin hyvään, kun pääsee kuvaamaan koulun huippulaitteilla ja kokeilemaan vähän studiota, ammattilaisvaloja... Teitä ois kyllä kiva tulla kuvaamaan, mutta taidatte majailla vähän turhan pitkällä. :/

   Poista
 2. Hienoja kuvia ja mustavalkoisuus sopii niihin hyvin. Mäkin olin näissä samoissa kekkereissä kuvaamassa (ja sutkin bongasin siellä, mutten paikan päällä keksinyt mistä sut tunnistin,jälkikäteen vasta tajusin et sähän se olit :D) ja vasta valoon kuvaaminen kyllä ärsytti muakin. Sain mä sieltä vissiin kuitenkin joitain itseä miellyttäviä kuviakin, kun niitä kuvagalleriaanikin kehtasin ladata :D
  http://heduli.kuvat.fi/kuvat/2013/25.08.2013+Porvoo/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aa no niin tietenkin olit, mä tosin en ollut nyt niin hyvä tunnistaja että olisi mitään vastaavaa muistikuvaa. :) Noi sun räpsyt on hienoja! Sanoisin, että pikkasen parempilaatuisia kuin nuo mun omat. (Huomasin että aika eri kalustokin sulla käytössä.) Hauskinta on, että kuvat näyttää siltä, kuin oltas kuvattu vierekkäin. :----D Niin samoja kohtia ja kuvakulmia molemmilla.

   Poista
 3. Mulle nämä kuvat toimi aivan sata prosenttisesti. Tykästyin aivan mielettömästi näitten kuvien tunnelmaan, näissä tää mustavalkosuus toimii vaikka se alkuperänen/ensimmäinen muokkaus olisikin mennyt pilalle. Tuli jotenkin semmonen fiilis, että nämä kuvat vois olla näytillä kehyksissä jonku vanhan rouvan antiikkilipaston päällä muistuttamassa nuoruusvuosista.... :) Oonki ikuinen tunnelmoija, mutta en oo luultavasti ainut joka ajattelee ettei nää kuvat nyt aivan pilalla ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Moona, ihana kommentti taas kerran. :) Oon kans all for tunnelmointi!

   Poista
  2. Samaa mieltä Moonan kanssa, upeasti muokattu nämä kuvat!

   Poista
 4. Kivoja kuviahan nuo on =)

  VastaaPoista
 5. Vauhdikkaita kuvia!

  VastaaPoista

Kommentit ja kehitysideat otetaan aina ilolla vastaan! :)