26. elokuuta 2013

Arabinäyttelyt


Tammat 2006-2009 syntyneet, edestä taakse Kastana, Shayera & Chanterelle.

Tämä postaus tulee kamalan myöhässä ja on varmaan täynnä virheitä, kommentoikaa rohkeasti! :)

Kaikki postauksen kuvat ovat minun ottamiani ja niiden kopioiminen on kiellettyä. Omistajien on mahdollista saada kuvia omista hevosistaan sähköpostitse, kyselyt osoitteeseen hannapietilainen@windowslive.com. Tähän postaukseen en todellakaan laittanut kaikkia kuvia, mitä kustakin hevosesta on, sillä niitä on runsaasti.

Viralliset näyttelytulokset löytyvät täältä ja videokooste näyttelyistä taas täältä.

~ ~ ~

Muutama viikko takaperin mun ja Annin lauantaipäivä alkoi varhain, kun siinä kuuden jälkeen hypättiin auton kyytiin kohti erästä sipoolaista tallia. Saatiin sovittua kimppakyyti Haminan Metsäkylään arabinäyttelyihin Hekan kanssa, joka oli kesäkuussa ollut mun kanssa samalla näyttelykurssilla. Hekan tamma Saluto oli osallistumassa näyttelyihin ensimmäistä kertaa, ratsastus- ja näyttelyluokkiin. Valmistelut, lastaus ja matka sujui mukavasti, samoiten näyttelypaikalla oikean karsinan löytyminen, ilmoittautuminen jne.

Kymmeneltä näyttely alkoi ratsastusluokilla, joista ensimmäisenä oli kouluratsastus, sen jälkeen lännenratsastus. Näyttelyissä ratsastusluokat ovat pleasure-luokkia, joissa kaikki ratsukot ratsastavat yhtä aikaa uraa pitkin tuomarin määräämiä askellajeja. Tarkoitus on esitellä hevosen ominaisuuksia ja miellyttävyyttä ratsuna.

Koululuokassa osallistujia oli viisi, ja näistä mieleenpainuvin oli Galileo. Sen lisäksi että se näytti upealta, se myös liikkui upeasti ja olin niiiin varma, että se voittaa. Meidän kyydissä tullut Saluto puolestaan oli vasta toipumassa jalkaleikkauksesta ja ollut hyvin vähällä käytöllä viimeisen vuoden. Verkassa herkkä tamma pomppi miten sattuu, niinpä odotukset ei olleet hirmu korkeat. Kun nimiä sitten huudeltiin palkintojenjakoon, viidenneksi sijoittuneesta alkaen, aloin odottaa Saluton nimeä. Aina vaan joku muu pyydettiin kehään ja ihmetys oli ihan yhtä suuri myös Hekan kasvoilla, kun jäivätkin Saluton kanssa viimeisinä verkka-alueelle, ja voittivat koko luokan!

Saluton voittokulku jatkui, kun western-luokassa oli vain yksi osallistuja, joka tietenkin voitti, ja näiden eri lajien voittajien kesken valittiin vielä Performance Champion - kukas muu kuin Saluto.


Saluto EE
CVR Cellinin ravi oli myös pysäyttävän upeaa katseltavaa
Galileo
Kuvaharjun Amorion
näyttelykurssiltakin tuttu Cimarro
Mihrab's Wasina DK - länkkäriluokan ainoa osallistuja ja olipas muuten
viime kesänä samassa valmennuksessa mun, Päivin ja Miinan kanssa.
Wasina ei turhia himmaillut kunniakierroksella
Performance Champion -titteliä odottelemassa
Voittajat
Aika nopeasti päästiin siirtymään ensimmäisiin näyttelyluokkiin, joista suurin osa oli pieniä ja nopeita. Ensimmäisenä oli risteytysluokka, jossa kolme vähintään 50% arabiverta omaavaa hevosta kilpaili keskenään. Yhdessä oli welshiä, toisessa eestin urheiluhevosta, mutta näistä ehkä eniten ihastusta yleisön keskuudessa herätti pintabian-ori.

Minullekin tuli yllätyksenä, että pintabian on ihan oma rotunsa, jonka edustajat ovat aina vähintään 99% täysveriarabeja. Bonukseksi näihin hevosiin on jalostettu kirjava väri, jonka takia niitä ei voida hyväksyä puhtaiksi arabeiksi - siispä Dandi osallistui risteytysluokkaan ja voitti sen! Pintabianeja ei valitettavasti ole Suomessa kovin montaa, itselläni on tiedossa Dandin lisäksi vain sen hiljattain syntynyt jälkeläinen sekä varsan emä. (Hip hip hurraa ensimmäiselle Suomessa syntyneelle pintabianille!) Rotu jäi monelle mieleen, myös minulle, ja sai miettimään jos se joskus ajankohtaiseksi tuleva oma hevonen ei olisikaan arabi, vaan pintabian... :)

GP Touchof Dandi

Saliyah's Shaman, 50% welsh B:tä

Windy Day, oli myöskin näyttelykurssilla mukana


Risteytysluokkaa seurasivat arabiluokat, jotka oli jaoteltu sukupuolen ja iän mukaan, nuorimmista tammoista aloittaen. Niitä oli hyvin vähän: kolme luokkaa, kolme hevosta, joten ainakin voittaminen oli varmaa ja championiksikin pääsi helposti! Nuoria oreja oli neljä, sen jälkeen tulivat ruunat, ja muistaakseni lounastauon jälkeen vanhemmat tammat ja oriit. Loppua kohden ryhmäkoot hieman kasvoivat ja viiden hevosen luokissa oli jo vähän jännäämistä, kuka millekin sijalle päätyy.


Nuoria tammoja

Meciliah

Tayr El Nar


Nuoria oreja

Maranello

Laurent DK

Zaladino oli iloinen yllätys. Reipas pieni orin alku jäi mieleen viime kesän
viimeisellä leirillä Hovin Ratsutilalla, jonka kasvatteja Dino on.

Ruunia

Perlamor
SC Dacaro DE

Vanhempia tammoja

Näyttelykurssilta myös tuttu Chanterelle


Shayera
Prism
Kastana

Saluto EE
 Saluton luokassa tammoja oli viisi ja taso melkoisen kova. Tälle tammalle irtosi tällä kertaa kolmas sija. Luokan voittanut Kastana oli taas niitä hevosia, jotka jo verkkaan astuessaan saa hengen salpaantumaan, ja silloin tietää, että se todennäköisesti voittaa. Samoiten nuorissa oreissa olin alkuun innoissani nähtyäni tutun Zaladinon, kunnes Laurent saapui paikalle. Ja vaikka olen sen hevosen aiemmin nähnyt pariin otteeseen, on sen olemus silti täysin omaa luokkaansa.


Lisää tammoja


Mellizza SE
RS Saliyah AT
Lapentha DK:n tiimi olisi pitänyt palkita huolellisimmasta puunauksesta -
vain arabinäyttelyissä olen nähnyt näin hohtavan valkoisia kimoja!
Zelda

Zelda juoksi kehässä kahdesti - omassa tammaluokassaan sekä parikuisen varsansa Zeniyan varsaluokassa, tyttärensä tukena. Varsaluokka oli ns. epävirallinen luokka, tietenkään tuomarit eivät pisteillä arvostelleet näin nuorta hevosta, mutta antoivat positiivista sanallista palautetta. Enkä usko että varsa olisi osallistunutkaan, ellei olisi sattunut näyttelypaikalla asumaan. Videota kuvatessa rupesi huvittamaan tallentuvat ääniraidat, kun porukka näki Zeniyan kehässä ensimmäisen kerran. "Varsa! Oi, awww, miten suloinen! Tule tänne ihana pieni..." Ihan samat sanat taisi päästä itseltäkin, ja mahtavinta mun mielestä oli pikkuisen esiintyminen kehässä. Oikeasti se elämänsä ensimmäiset kaksi kuukautta laitumessa elänyt varsa osasi tehdä näyttelyseisonnan ja venytyksen! Ihan mahtavaa katseltavaa.


Zeniyan ammattimainen poseeraus, edessä Zelda-äiti



Varsaluokan jälkeen päästiin jälleen oreihin ja tässä kohtaa napsahti näyttelyiden ensimmäinen kakskymppinen liikkeistä - Arcticille. Näyttelyissähän pisteitä annetaan 1-20 (?) asteikolla ja liikepisteet on niitä katsomosta mielekkäimpiä seurata (olisko tyypin jälkeen tärkeimmät pisteet mitä voi saada?). Kun tuomareita on kolme, jokainen antaa sen oman mielipiteensä ja tästä lasketaan keskiarvo. Täysiä pisteitä on vaikea saada, nyt oli Antero ne todellakin ansainnut. Hyvältä se näytti viime vuonnakin, muttei näin hyvältä, niinpä voitto oli selvä juttu. Hyvän vastuksen antoi Hovilta myöskin tuttu Fire.


Arctic

En saanut ravista mitään hirmuhyvää kuvaa, paremmin sen näkee näyttelyvideolta.
Fire


Seuraavassa oriluokassa ei jääty yhtään edellisten varjoon, sillä Pelennor meni ja nappasi liikkeistä 20 kaikilta kolmelta tuomarilta! Jälleen kerran, todella upeannäköistä menoa, ehkä tässä oli joku kotikenttäetu... :) Vaikka Galileon omistajat olivat sitä mieltä, että eihän se mikään näyttelyhevonen ole kuin kilpaileva ratsu, oli mun kamerani hyvin tiiviisti tarkentunut kyseiseen oriin koko sen esiintymisen ajan. Taas näitä hevosia, että miten se voi näyttää noin mielettömän upealta...


Kuvaharjun Amorionin teki kovasti mieli laukkailla, mutta nää hetket kun se ravasi - mikä askel!


Galileo


Pelennorin täydelliseksi pisteytetty ravi


Viimeisessä luokassa esiintyi vielä kaksi oria, joista toinen päivän päätteeksi kruunattiin koko näyttelyn parhaaksi arabiksi - Mohaned Al Shaqab QA. Ori oli ainoa, joka sai sekä tyypistä että päästä ja kaulasta molemmista niinkin korkeat pisteet kuin 20-19-19. Ansaittu voitto siis tämäkin, ja tässä oikeastaan näki sen, että arabit tulee arabiasta, ainakin ne tyypikkäimmät. Qatarilaisesta siittolasta kun on tämä ori kotoisin, ja aivan erinäköinen kuin nämä Suomessa syntyneet. Silti kotimaa on aina kotimaa, lähinnä toivoisin, että Suomeen tuotaisiin kasvatukseen vähän uutta verta ulkomailta, niin saataisiin myös tyypikkäämpiä kotimaisia arabeja.


Mohaned Al Shaqab QA

Jeltzin SE kilpaili Mohanedia vastaan viimeisessä luokassa


Sopivasti siinä champion-kehien alussa kamerani muistikortit ilmoittivat molemmat olevansa täynnä. Niinpä nyt ei tullut juurikaan kuvia upeista palkintonauhoista - paitsi yhdestä. Ensimmäisten championien joukossa oli nimittäin kyytiläisemme Saluto! Tamma kun oli mennyt voittamaan aamupäiväiset ratsastusosuudet ja oli kolmas sija näyttelyluokasta, tämä riitti Allround Champion voittoon. Asiasta käytiin vähän aikaa papatusta, menikö vahingossa väärälle hevoselle koko palkinto, kun Galileo oli myöskin pärjännyt hyvin. Lopputulos oli, että 1. ja 3. sija päihitti 2. ja 2. sijat, mikä kuulosti minunkin korvaani järkevältä. Kotimatkalla oltiin siis hilpeitä, kun näin hienon päivän päätteeksi oli näin upeat saavutukset takana!

Kokonaisuudessaan näyttely oli ihan mahtava kokemus. Sää suosi, hevosia ja ihmisiä oli paljon ja loppua kohden uskallettiin kannustaakin ihan kunnolla. Kyllä tästä jäi sellainen fiilis, että toivottavasti ensi vuoden näyttelyt on yhtä hyvin järjestetyt ja onnistuneet - ja toivottavasti nämä ei olleet Metsäkylän viimeiset arabinäyttelyt!


Saluto ja Heka lähdössä vauhdilla champion-kehästä palkinnot mukanaan



8 kommenttia:

  1. En ole yleensä pahemmin jaksanut blogeja lueskella mutta sun kirjotuksia jaksaa!! Sulla on kirjotustaidot hallussa ja valokuvaamisenkin osaat :) Upeita kuvia taas kerran!!
    T. Johanna ja Windy :)

    VastaaPoista
  2. Hyviä kuvia =)
    Toivottavasti itsekin viimein pääsis ens vuonna mukaan. Saati hepan kans ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lähre ihmeessä, Minttu tossa jo keräili listaa mahdollisista esittäjistä ens kesälle, kun se osalla omistajista tuntuu olevan siitä kiinni. Itsekin lupasin osallistua, mikäli tarve on. ;)

      Poista
  3. Tätä olikin odotettu kuin kuuta nousevaa! Oi että kun on tosi hienoja kuvia, vaikka kuvausolosuhteet eivät ehkä olleetkaan parhaat mahdolliset, ja hevoset näyttää niiiin hienoilta. Jos vaikka ens vuonna pääsis itsekin paikanpäälle katsomaan. Mukavaa kun myös kirjoitit kattavan selostuksen näyttelystä, oli tosi mielenkiintoista lukea. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tässä meni luvattoman pitkään tehdä, mutta tuli tehtyä sentään. :)

      Onhan tuo auringonvalo aika kova ja joissain kuvissa palaa puhki milloin mikäkin, mutta itse tykkään kesällä otetuissa kuvissa siitä, että auringonpaiste näkyy niissä. Varsinkin kun osa hevosista oikein kiiltelee auringossa. :)

      Kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan! Kiitos paljon kommentista!

      Poista
  4. On ne vaan upeita eläimia, ei voi minkään. :)

    VastaaPoista

Kommentit ja kehitysideat otetaan aina ilolla vastaan! :)