15. helmikuuta 2012

Kuvapostaus - reining & trail

Tässä Miinaa odotellessa ajattelin viihdyttää niin lukijoita kuin itseänikin floodaamalla blogin täyteen kuvia. :) Ratsastuksen lisäksi mulle tärkeä harrastus on valokuvaus, missä käytän Canon EOS 550D'tä ja kittiputkea, 18-55mm, sekä Canonin 55-250mm putkea. Syksyllä kuvailin KV Stablen October Fest Show'ssa freestyle reining-, reining- ja trail-luokkia. Monelle, ratsastajallekaan, ei western ole täysin arkipäiväinen asia, niin selvennän näitä termejä vähän.

Reining on länkkärin alalajeista vauhdikkaimpia, mutta muistuttaa perusidealtaan kouluratsastusta. Luokan jokainen ratsukko suorittaa saman ennalta määrätyn radan vuorollaan. Rata suoritetaan laukassa, mutta siihen kuuluu pakollisena myös liukupysähdyksiä (sliding stop), 180 asteen suunnanvaihtoja (rollback), spinejä (hevonen pyörii paikallaan ympäri), laukanvaihto ja peruutus. Rata koostuu laukkasuorista ja suurista ympyröistä (nopeaa laukkaa) sekä pienistä ympyröistä (hidasta laukkaa).
Freestyle reining on sama laji, tässä vain saa suunnitella ohjelmansa itse haluamaansa musiikkiin ja pukea sekä ratsastajan että hevosen teeman mukaiseen asuun. Reiningissä on tärkeää, että hevonen kuuntelee ratsastajaa 110 prosenttisesti, jolloin radan voi helposti ratsastaa yhdellä kädellä. Parhaimmat reining-hevoset juoksevat tuntemansa radan läpi vaikka silmät kiinni perunasäkki satulassaan, eivätkä tarvitse ratsastajalta jatkuvasti ohjeita, mitä seuraavaksi tehdä.

Kaikki kuvat tässä postauksessa ovat minun itse ottamia eikä kellään ole näitä lupaa kopioida tai käyttää missään yhteydessä lupaa pyytämättä. Kiitos kun kunnioitat tekijänoikeuksia. 


Haluttu matala lännenmuoto

Freestyle reining -ratsukko tekemässä rollbackia

Suokeiltakin sujuu reining. Ratsukon biisi oli Poika saunoo...

 Freestyleä, spin menossa

Sliding stopista rollbackilla takaisin laukkaan

Freestyle -ratsukko Iron Maidenin Run to the hillsin tahtiin

Sliding stop

Spinnailua

Trail vastaa tavallaan esteratsastusta, mutta radat eivät koskaan sisällä hypättäviä esteitä. Ratsukon tulee suorittaa maastossa mahdollisesti vastaan tulevia esteitä, kuten silta, portti, maapuomit, pressun ylitys, takin pukeminen, esineen kuljettaminen jne. mahdollisimman helpon ja vaivattoman näköisesti. Trailissa hevosen tulee siis olla peloton, mutta utelias - esteiden katsomisesta saa plussaa - ja yhtä lailla hyvin koulutettu, jolloin tässäkin lajissa voi huoleti ratsastaa radan heittämällä läpi yhdellä kädellä ohjaten. Kaikissa western-kilpailuluokissa ratsastetaan joko nivelkuolaimilla kaksin käsin tai sitten kangilla yhdellä kädellä. 


 Naruportti

Sidepass eli pohkeenväistöä puomin päällä

Taskusta peruutus

"Taskuun" voidaan tulla missä askellajissa tahansa ja hevosen on pysähdyttävä ennen puomia. Mitä lähemmäs menee osumatta, sitä enemmän pisteitä. Tässä on tuplatasku, jolloin ensimmäiseen ratsastetaan sisään ja peruutetaan hevonen ulkokautta toiseen taskuun.  

Hevonen kisavarusteissa

Länkkärissä kisaratsukoilla saattaa olla toinen satula, suitset ja huopa erikseen kisoja varten. Kuten tästäkin kuvasta näkyy, show-satuloissa ja -suitsissa käytetään paljon hopeakoristeita. Myös ratsastajien kisavaatteisiin panostetaan, tähän kuvapläjäykseen ei nyt tosin osunut yhtään prameamman puoleista paitaa.

Otan mielelläni postausideoita vastaan, mistä haluisitte lukea (tai millasia kuvia nähdä) nyt tän aikaa kun en vielä tallille pääse. Kommenttia vaan tulemaan! :)


7 kommenttia:

  1. Eikö nuo oo hackamoret eikä kanget?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikilla muilla paitsi "inkkariratsukolla" - jolla oli pelkkä naruriimu - on käytössä jokin western-kankikuolain. Ne eroaa jokin verran enkkukangista, mm. sillä että ohjia ei ole normaalia enempää. :)

      Poista
    2. Tuohon oisin vielä voinu lisätä, että kuvista ehkä jotenkuten näkee, että kuolain on hevosen suussa - ja ainakin siitä erottaa hackamoren, ettei noilla ole turpista käytössä, mikä hackamoressa on aika välttämätön, kun suuhun ei laiteta mitään. :)

      Poista
    3. Ahaa en näistä länkkäri yms jutuista oikee tiedä mitään mutta olen aina luullut hackamoreiksi :-D Onko hevosella suussaan siis pelkkä kankikuolain ilman niveltä ? Tiedän yhden hevosen millä on hackamore ilman turpahihnaa, paine tulee myös niskaan niin se ainakin kyseisellä hevosella toimii hyvin jarruttavana apuna :-)

      Poista
    4. Aaa, semmosiakin on. :) En oo itse koskaan päässyt hackamoreja kokeilemaan, sekin olis kyllä kiva joskus testata! Ja juu, on pelkkä kanki ilman niveltä.

      Poista
  2. Tosi mielenkiintoista. :) En tiedä lännenratsastuksesta oikein mitään.. Olisi hienoa nähdä noita kisoja. Pitää katsoa olisiko täällä päin niitä.
    Niin ja upouuden lukijan sait listoillesi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, tervetuloa! :) Nyt on sopivasti kisakausi alkamassa, eiköhän niitä oo ihan ympäri Suomea ja yleisö on aina tervetullutta. :)

      Poista

Kommentit ja kehitysideat otetaan aina ilolla vastaan! :)