9. marraskuuta 2012

Video: Miinan maastakäsittelyä


Hieman tuli haikea fiilis videota tehdessä. Vaikka sen ennestään tiesikin, mutta nyt vasta näki mikä luottamus ihmisen ja hevosen välillä on. Miten me pelataan yhteen ja mitä ollaan saavutettu. Ja siitä kaikesta piti luopua, alottaa alusta jonkun toisen kanssa. Ei oo mitään yhtä ärsyttävää juuri nyt.


Video on siis kooste yhdestä maastakäsin treenikerrasta, jota Katja oli kuvaamassa. Mukana oli myös Ruffe, mutta ne pätkät ei olleet kovin ihmeellisiä, niin jätin ne pois. Katotaan jos niistä tulis joku oma pätkänsä joskus. Koitin saada tuosta sopivan lyhyen, jättää vain mielenkiintoisimmat kohdat, jotta videon jaksaa katsoakin. :) Kuvat on samalta päivältä ja nekin Katjan käsialaa.
Selostusta videon kulusta tehtävä kerrallaan

Alussa siis pätkä juoksutusta. Hyvin lyhyt harjoitus, käynnissä pelkästään ja tarkoitus oli saada hevosen huomio kiinnittymään ihmiseen: sitä siis tuo outo nyppiminen. Päivi on opettanut Miinan kulkemaan juoksutuksessa hieman sisälle asettuneena ja siksi vaadin aina nyppäämällä narusta tamman turpaa sisällepäin. Lisäksi yritän pitää hevosen haluamani kokoisella ympyrällä ja käynnin tahdin samana heilauttamalla narunpäätä, kun tahti hiipuu/ympyrä pienenee.

Kohdassa 0:13 tulee pätkä ratsastusta. Miinalla on siis päällään Back On Track -selänlämmitin, yksinkertaisesti pitääkseen selkänsä lämpimänä. Video on kuvattu kun selkä oli vielä jumissa ja käyntikuuri päällä, ratsastuksen kannalta sillä ei ole mitään suurempaa merkitystä. Tässä pätkässä näkee lähinnä kääntyessä käytettävät avut. Ensin katse, johon Miina ei juuri reagoi, sitten ulkopohje, jolloin hevonen kääntyy. Ratsastan tässä naruriimulla ja ohjiksi sidotulla narulla. Miina toimii näillä yhtä hyvin kuin kuolaimellakin.


Kohdassa 0:26 juoksutus jatkuu ja kun Miina kulkee hetken halutulla tavalla, kutsun sen luokse käsimerkillä ja peruuttamalla itse. En käytä mitään makupaloja, vaikka se siltä näyttää kun tamman turpa tulee aina kättä kohti, mutta annan sen vain haistella. Palkinto on joka kerta rapsutuksia, taputuksia, yhdessäoloa ja/tai paikallaan seisomista.

Kohdassa 0:37 testataan "follow-upia". Hevonen seuraa ihmisen liikkeitä ilman narua, täysin omasta tahdosta ja toistaa liikkeitä, kuten peruutus. Tuossa sitä nyt ei näe, mutta en tosiaan missään vaiheessa koske Miinaan, vaan peruutuskin tapahtuu pelkästään elekielellä. Kun minä peruutan, Miina peruuttaa.

Kohdassa 1:16 säkitetään eli totutetaan hevosta esineeseen, joka tässä tapauksessa on mun takki. Tää tehtävä on Miinalle vanha tuttu ja helppo nakki. Käyn takilla läpi hevosen kropan lähes kauttaaltaan ja voin heilutella sitä sen ympärillä hevosen häiriintymättä tai liikkumatta. Ja Miinan tapauksessa takin voi vetää sille päähänkin. :)

Kohdassa 1:44 jatkuu ilman narua seuraaminen naruportin merkeissä. Hevonen tulee itsenäisesti portista perässä edelleen elekielen varassa. Lopussa Miina jää lusmuamaan toiseen päähän porttia, mutta saan sen pienellä houkuttelulla tulemaan luokse. Kuten juoksutuksen päätteeksi, kutsun Miinaa tuolleen käsi ojossa ja peruuttaminen yleensä auttaa, monilla muillakin hevosilla.Maastakäsittelystä vielä

Tärkeitä juttuja maastakäsittelyssä on mm. oma olemus. Että on rauhallinen mutta jämäkkä. Jos hevoselta jotain pyydetään, sitä pyydetään kunnes hevonen suorittaa halutun tehtävän ja sitten palkinto. Tuossa alussa hyvä esimerkki, hevosen pois lähettäminen. Aloitetaan aina kevyimmästä avusta, käsien liikkeellä. Lähettävä käsi nousee ylös ja "viittaa hevoselle suunnan". Jos tämä ei tehoa, naksautus. Jos tämäkään ei tehoa, heilautetaan narua hevosen takaosaa kohti/sen takana. Miinalta vaadin nopeaa reagointia, sillä sen se osaa kyllä halutessaan. Tuona päivänä tamma oli vähän tahmea ja ite taas olin vähän turhankin nopea liikkeissäni.. :)


Ja paljastetaan nyt vielä korostamaan mahtavia hevoskuiskaajan taitojani (;D), että kentälle tullessa päästin Miinan irti ja humma lähti poukkoamaan ympäri kenttää hirveetä kyytiä... Vähän oli siis kertynyt energiaa sillä käyntikuurilla. Otin sen kiinni, alotettiin tolla juoksutusharjoituksella ja lopputuloksen näette videolla!


3 kommenttia:

 1. Voi ihana. Toi oli kyllä ihan mahtava päivä, ikävä tulee meilläkin Miinaa :c

  VastaaPoista
 2. Loistava idea tuo selostus videota varten, tällaisia voisi tuijotella pidempäänkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit! Mietin alkuun että ei tota tekstii kukaa jaksa lukee kun se ei ole itse videossa vaan erikseen.. mut ilmeisesti murehdin turhaan. :)

   Poista

Kommentit ja kehitysideat otetaan aina ilolla vastaan! :)