30. kesäkuuta 2012

Vieraita hummia ja laidunkuvia

Gaah, kauhea väsymys ja pitäis ehtiä postaamaan vielä ennen nukkumaanmenoa, kun aamulla on aikanen lähtö Hoville enkä sit pääse melkein viikkoon bloggailemaan. Nyt tulee siis tiivistetty versio viime päivistä.

On ollut siitä erikoinen viikko, että pelkän Miinan sijaan oon ratsastanut neljää eri hevosta. Ja hauskinta siinä on se, että niitä jokaista ratsastetaan erilaisin avuin! Eli mulla meni jokasen - paitsi Miinan - kanssa eka puoli tuntia siihen, kun koitin sisäistää sen tyylin miten just tällä hevosella mennään. Alkuviikosta kyseessä oli Hiivatti, josta oli aiemmassa postauksessa. 

Eilen kävin kokeilemassa Emman uutta quarter-tamma Riimaa, josta löytyy kuvia ja juttua heidän omasta blogistaan. Emma on lähdössä heinäkuun puolivälissä Viroon viideksi päiväksi eikä tuttavapiiriin sattunut kuulumaan muita western-ratsastajia kuin minä, joten sovittiin että liikutan Riimaa sen aikaa. Tallissa käytiin kaikki tamman hoitotoimet ja varusteet läpi. Kentällä kokeilin suunnilleen kaiken mahdollisen ja kyselin paljon mitä saa ja ei saa tehdä, ettei tuu sitten mitään yllätyksiä. Riima on Miinan kanssa samanikäinen ja ihme viilipytty. Ei reagoinut mihinkään millänsäkään ja hyvin se on koulutettu. Mulle tuli jopa sellanen fiilis, että onpas tylsä hevonen, kun ei yhtään säpsy ja sekoile. :D Miinan kanssa se on niin arkipäivää, ettei se ookaan enää pelkästään ikävä asia. Riimalla on kuulemma kisattu reiningiä, trailia ym. joten pakkohan mun oli kokeilla spinit ja rollbackit. Oli se hienoa, kun tamma tajus mitä tehdään ja teki parhaansa. Päässä jo kauheat suunnitelmat mitä kaikkee haluun sen kanssa kokeilla, melkein ärsyttää että siihen on vielä kaks viikkoa aikaa. Sen oisin vielä voinu lisätä, että Riimalla menin myöskin kannukset jalassa, sillä sitä ei ole edellisissä kodeissa koskaan ratsastettu ilman. Niinpä se on niihin tottunut eikä hermostunut kertaakaan tökkimisestä. Emmalla ei ollut mun ratsastukseen juuri muuta kommentoitavaa, kuin että mun pitäis uskaltaa istua kunnolla satulaan laukassakin. Ja miksi en istu? Syy, jälleen kerran: Miina. Sen länkkäpenkki on isompi ja pääsen hillumaan siellä liikaa eestaas. Jos istun kunnolla alas, pomppaan jossain vaiheessa takakaarelle ja se on Miinan rakettisyöksylähtönappula. Sen kanssa laukatessa on turvallisempi olo ja rauhallisempi tahti kevyessä istunnassa, ainakin toistaiseksi. Taas näitä juttuja mitä pitää vaan treenata ja treenata.


Väiski

Tänään oli vuorossa Väiski. 15-vuotias arabi/welsh-risteytysruuna on tuttu matkakisapostauksesta, jossa on enemmän kuvia siitä vesselistä omistajansa Irenen kanssa. Irene on kuulemma jo pidempään kaipaillut sille vuokraajaa, mut ei oo oikein löytänyt sopivaa ja kyseli haluttaisko me Janeten kanssa vuokrailla Väiskiä välillä. Siihen se olis loistava, että päästäis yhdessä maastoon Päivin tai Janeten kanssa ja tulis enemmän näitä yhteisiä tallipäiviä, mistä on aina hyötyä. Niinpä ratsastin tänään Väiskin, joka on tämän viikon hepoista ainoa täysin enkkukoulutettu, ja voi jeesus mulla oli taas totuttelemista... Jotenkin sen ystävällinen ja rauhallinen luonne oli hämännyt mua ja olin kuvitellut sen helpoksi poniksi. Eiiipäs ollutkaan! Alkuun käytiin pitkä keskustelu ohjien pituudesta ja millä korkeudella pää pidetään. Sama keskustelu jatkui läpi tunnin, välillä oli helpompaa ja välillä palattiin lähtöruutuun. Ravi oli aika hankala istua, joten kevensin koko ajan, ja alkuun laukka oli kumman takovaa. Kevyt istunta avitti vähän laukan ratsastamista ja lopulta Väiski alkoi kaahottelun sijaan vähän rentoutua ja kuunnella. En voi sanoa, että se tunti olisi mennyt hyvin, mutta siitä oon varma, että seuraavalla kerralla menee paremmin, kun tiedän miten Väiski toimii. 
Palasin tallille vielä illemmalla, kun Päivi ja Miina palasivat reissusta. Päiville tuli kiire viedä koppia takasin omistajilleen, joten aika ripakkaa tahtia tungettiin meille varattu varustekaappi täyteen tavaraa, järjestykseen sekasorto. Ehtiihän sitä. :) Sit kiikutettiin Miina tammalaitumelle ja seurailtiin hetki tamman kotiutumista. Kuuden tamman laumasta paikalla oli Miinan lisäksi vain kaksi, muut ratsastamassa. Pv-vanhus Thelma ja parivuotias suokkitamma olivat kovin kiinnostuneita tulokkaan seurasta, mutta Miina ei niiden. Neiti juoksenteli karkuun, välillä kiljahteli ja visko takapäätä, jos tultiin liian lähelle. Mutta aina niiden kahden oli pakko yrittää päästä lähemmäs. Myöhemmin kävin vielä kotiin lähtiessä kurkkaamassa tilanteen ja olivat rauhallisempia. Laidunsivat kaikki suht lähekkäin, Miina piti vähän isomman hajuraon näihin muukalaisiin. Tähän loppuun kuvapläjäys laitumelle pääsystä, enjoy!13 kommenttia:

 1. Voi, kuinka ihania kuvia! Toosi nättejä;)<3<3<3

  VastaaPoista
 2. Tosi hienoja kuvia Miinasta :) Haha, minusta tunti meni hyvin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä että ees jonkun mielestä. :D Oli vaan taas niin erilainen heppa yhtäkkiä alla, että kestää vaan totutella siihen, miten Väiskiä ratsastetaan. :)

   Poista
 3. Olikko sää siellä Hovilla? ..Kun en mää nähny sua ollenkaan?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin olin. :D Mä näin sut kyllä vilaukselta pari kertaa mut en sit kerenny juttusille ennenkö olit jo häipyny paikalta. :/

   Poista
 4. Kivoja kuvia ja kiva western painotteinen blogi. :)

  VastaaPoista
 5. Raisu Tyttö6/7/12 14:56

  Onko Miinan oikea nimi Merula ?
  Ajattelin vain, että onko sama tamma, joka on ollut meijänkin laitsalla( :

  VastaaPoista
 6. Raisu Tyttö6/7/12 15:00

  Sainkin jo vastauksen (:
  Miina on ollu meijän laitsalla joskus 2-3 vuotta sitten ( :
  Oliki vähän ikävä tät symppis tammaa ( :

  VastaaPoista
 7. Aivan mahtava blogi ja ihania kuvia! Oon kolunnu blogia läpi ekasta päivityksestä lähtien ja nyt oon tässä menossa. Pakko kommentoida tähän väliin, jotta mulle on sanottu/ oon lukenu jostain, että jos pylly "töksähtelee" satulaan laukatessa (irtoaa liikaa satulasta), ei lantio jousta tarpeeksi. Sisäpuolen lonkan pitäisi mennä sellaista liikerataa, kuin polkisit pyörää takaperin. Tämmöinen käsitys siis minulla ja lonkan liikkeen ajattelu/tunnustelu laukassa on auttanut itseäni istumaan laukassa paremmin satulaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, tosi hienoa että joku jaksaa noinkin syvällisesti paneutua vanhempien postausten lukemiseen! Tulee olo että on tehnyt jotain oikein tän blogin kanssa. :)

   Kiitos neuvosta! Täytyy kiinnittää huomiota tohon ens kerralla kun laukkailen.

   Poista

Kommentit ja kehitysideat otetaan aina ilolla vastaan! :)