5. kesäkuuta 2012

Ohjat pois!

Vaikka nyt en kisoihin osallistukaan näillä näkymin, olin jo suunnitellut treenaavani horsemanship walk & jog-luokan rataa ja hyvää harjoitustahan se ehdottomasti on joka tapauksessa. Radan kopsasin taas tähän näkösälle , eli Asta Bhen jogia/hidasta ravia. B-tötsän ympäri ja extended jog eli lisätty ravi Chen. Cssä mun käsityksen mukaan pysähdys ja pivot-käännös vasempaan (korjatkaa jos olen väärässä), lopuksi käynniss Dhen, pysähdys ja neljän askeleen peruutus.

Alkuun lämppäsin Miinaa siirtymisillä, stopeilla, peruutuksilla ja ravin tempoa muuntelemalla. Sen jälkeen alettiin mennä itse rataa, joka kokonaisuudessaan meni useamman kerran ihan mukavasti. Ei sillä kyllä mitään voitettais, mutta mulle ja Miinalle nää oli hyviä suorituksia. :) Hevonen teki tehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti, sitten pitäis alkaa kiinnittää huomiota siihen miten itse niitä apuja annan ja kehittää Miinaa siihen suuntaan että vaatisi vähemmän ohjista ottamista tuon ravipätkän jälkeen jne. En osannut ennalta arvioida, minkäkokoinen rata tulee olemaan oikeasti, olin vain kuullut että horsemanshipissa radat on pieniä, joten rakensin tuon tötsäneliön 9 metrin väleillä. Kokeilin mennä tätä myös seuraluokkana, jossa erona vain se että lisätyn ravin tilalle tulee vasenta laukkaa. Tässä kohtaa rata kävi pieneksi, kun jouduin aina kyttäämään tuliko nyt oikee vai väärä laukka ja se vasen on vauhdikkaampi, niin kun ehdin huomata että jee se on vasen, mentiin jo Cstä ohi. :D Että ihan mielellään jätän Päivin tehtäväksi suorittaa tämän ja muut radat sitten kisoissa viikonloppuna.

Miinalla oli tarkoitus alunperin olla kahden päivän vapaa ennen tuota valkkua, mutta päätettiinkin siirtää tätä "lomaa" ens viikkoon, silloin se on sen todella ansainnutkin, toivottavasti. Niinpä ratsastin siis tänäänkin kevyttä länkkäriä. En lähtenyt vaatimaan hevoselta oikeastaan mitään ylimääräistä. Halusin että se liikkuu rauhallisessa tahdissa eteenpäin, pää alhaalla ja vastaa perusapuihin esim. siirtymisissä, pysähdyksessä, voltille käännyttäessä. Vaihtelun vuoksi menin suitsien ja kuolaimien sijaan sidepulleilla, joilla Miina toimii aivan yhtä kuuliaisesti - yleensä. Viime kerralla se lennätti mua laukassa ihan kuus nolla niin ettei oo ennen nähty... Tänään oli eri ääni kellossa ja tammakin tuntui kovasti tykkäävän rennommasta treenistä. Sinällään ei ollut väliä mitä sillä oli päässä, sillä sidoin ohjat nuppiin kiinni ja ratsastin käynnissä ja ravissa täysin istunnalla ja pohkeella - tai siis yritin ratsastaa. 

Sitä kuvittelee, että ah ratsastan niin kevyin avuin vaan istunnalla enkä käytä ohjaa ollenkaan. Mutta mitä tapahtuukaan kun se ohja otetaan pois? Kääk, täähän ei pysähdy! Saman herätyksen koin tänään itsekin jälleen kerran. Jos Miina ei pysähtynyt pelkillä painoavuilla tai äänellä, avitin ohjalla, sillä olisi tyhmää yrittää ja yrittää väkisin pelkällä istunnalla ja antaa hevosen vaan posottaa eteenpäin, vaikka ratsastaja halusi pysähtyä. Huomasin että erittäin pieni liike ohjaa nostamalla ylöspäin pysäytti tamman kuin seinään. Mukavan herkkä siis, mutta toivoisin että saataisiin herkistettyä sitä enemmän istunnalle vielä. :) Samoiten käännöksissä kun Päivin kanssa käytetään länkkäriä mentäessä joka kerta neck reiniä (ohja koskettaa hevosen kaulaa -> hevonen kääntyy vastakkaiseen suuntaan), niin Miina tuntui jäävän odottamaan sitä ja vasta sen saatuaan kääntyi ihan kunnolla. Istunnalla ja pohkeella sai vain pientä ehkä-kääntymistä aikaan ja pohjetta lisäämällä sai vauhtia, ei suunnanmuutosta. 

Mutta se mihin olin erittäin tyytyväinen tänään, oli Miinan pää. Se kulki niiiiin kauniisti matalassa muodossa ravissakin, kun sai kunnolla ohjaa. Välillä se lähti itse säätelemään nopeutta vikkelämmäksi, mitä kyllä korjasin aina alkuun istunnalla ja tarvittaessa vielä ohjalla. Totesin että kaikista kuvista mitä mulla on mun ratsastuksesta Miinalla, se kulkee parhaiten pää alhaalla vain niissä missä meen ilman ohjia tai pidemmällä ohjalla, tässä todisteet: 

täysin ilman ohjia

näissä pitkällä ohjalla


ja näissä lyhyemmällä


tässä kuvassa sidepullit päässä

Alkuun tosiaan ratsastin Miinaa hyvin pitkällä ohjalla, kun olin edellisellä vuokrahepalla siihen tottunut. Se kuitenkin muuttui, kun alkoi riehuminen laukassa ja tämä on myös syy, miksi tänäänkin otin ohjat käteen laukatessa ja lopulta ihan kunnon tuntumalle. Tietenkin mun oli pakko sitä yrittää, kun ravi oli niin ihanaa pitkällä ohjalla, mutta ei. Ensimmäiset pari nostoa meni sitä normaalia reipasta, nättiä laukkaa, sitten tuli taas kierroksia lisää ja tamma kokeili, entä jos tämän pätkän vähän kiihdytän, ja seuraavan pätkän kiihdytän enemmän ja... Niinpä otettiin käyntiin ja loppuun rauhallista laukkaa sopivalla tuntumalla. 

Että täytyy pitäytyä käynti-ravi -puolella noissa ohjanpidennysjutuissa vielä ja nekin on sellasia, että ei voi tehdä koska tahansa, ainakaan Miinan kaltaisen hevosen kanssa. Tänään sillä oli hyvä päivä ja onnistuivat mukavasti, jonain tuulisempana päivänä olisin voinut lentää nuppiin tai kokonaan selästä, kun olisin ilman ohjia hömpötellyt menemään ja Miina säikähtänyt taas omaa varjoaan tms. Tämän hevosen kohdalla pitää edetä pienin askelin kohti sitä pitkää ohjaa, että kertyy ne lihakset millä se jaksaa kantaa itseään ja keskinäinen luottamus, yhteisymmärrys siitä kuka päättää vauhdista. :) 

Torstaina olis ohjelmassa yhteinen tallipäivä Päivin kanssa. Tarkoitus pakata vähän viikonloppua varten valmiiksi kamppeita, ratsastaa Miina ja pestä se myös. Innolla jo oottelen millainen ihana western-humma mua perjantaina kurssilla odottaa...!

3 kommenttia:

 1. Mulla on sulle haaste blogissani (juliz-julinblogi.blogspot.com)

  VastaaPoista
 2. Tässä ku oon lukenu sun blogia, oon huomannu teijän yhteistyön Päivin kanssa. Ihan mahtavaa että kumpikin panostaa tohon hevoseen! Moni ottaa vaan toisen ratsastajan avuksi että sais ite vähän lepoa ja välipäiviä (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa se on oikeestaan se syy, niin kuin varmaan kaikilla muillakin, miksi Miinalla on vuokraajia, että se saa liikuntaa niinä päivinä kun Päivi itse ei ehdi ja varsinkin että Päivillä on varaa pitää Miinaa ylipäänsä. Mut tästäkin huolimatta on kyllä hienoa et löytyy näitä päiviä kun ehitään yhdessä käymään asioita läpi, mikä varsinkin tollasen nuoren nokkelan hepsun kanssa on ihan hyvä tehä välillä. :)

   Poista

Kommentit ja kehitysideat otetaan aina ilolla vastaan! :)