GR Jafaar ja minä näyttelykurssilla |
Kesäkuun lopulla oli Minttu Pihlin vetämä näyttelyarabien esittämiseen valmentava kurssi. Tavoite oli siis saada hevoset koulutettua esiintymään ns. räjähdyspisteessä, mahdollisimman säpäköinä, mutta kuitenkin hallinnassa pysyvinä. Tämä pelkästään herätti paljon keskustelua kommenttiboksissa, sen lisäksi myös ne metodit.
Kurssilla painotettiin reaktionopeutta ja rankaisemista. Kun hevonen oli selvästi oppinut ääni- ja elekomennot esim. pysähtymiselle ja liikkeelle lähdölle, siltä alettiin odottaa täydellistä suoritusta. Jos hevonen oli pysäytetty, esittäjä lähti liikkumaan, mutta ei pyytänyt äänellä hevosta liikkumaan, ja hevonen silti liikkui, tästä seurasi välitön läpsäytys raipalla iholle. Ja tässä haluan toistamiseen korostaa, että näyttelyraippa on erittäin pehmeä ja taipuisa ratsastuksessa käytettäviin verrattuna ja se minkä hevonen tuntee, on raipan päässä olevien muoviläpysköjen lätsähdys iholla. Ei siis voida puhua eläinrääkkäyksestä tai hakkaamisesta, pointtina on huomauttaa välittömästi virheestä ja herkälle arabille tällainen huomautus on varsin riittävä. Tähän voisi vielä lisätä, että kuulemma Mintun hevoset tulevat häntä laitumen portille höristen vastaan. Eivät kai ne tulisi, jos pelkäisivät Minttua, vai?
Olen tätä samaa ehdottomuutta nähnyt ja kuullut muissakin piireissä, mm. western-kouluttajien suusta. Jokunen vuosi sitten vuokrasin erästä reining-koulutettua arabia, jota omistaja halusi käsiteltävän juuri tällä tavalla. Jos se astui yhdellä kaviolla käytävälle karsinastaan, tultiin suurella energialla hevosta päin ja ajettiin se kauemmas. Jos se ei pysähtynyt sillä sekunnin murto-osalla kun sanottiin "whoa", pysäytettiin kovemmilla avuilla ja peruutettiin, sitten yritettiin uudestaan ja uudestaan.
Minun mielestäni se tuntui aluksi julmalta käskyttää heti niin suuresti. Pikkuhiljaa totuin toimimaan niin ja opin pitämään siitä, että hevonen tosiaan totteli hyvin pienistä pyynnöistä - koska se pelkäsi rangaistusta. Toki tässäkin metodissa käytetään palkintoa, mutta luulen, että suurempi vaikutus on sillä rangaistuksella. Eli haluanko hevosesta täydellisesti minua tottelevan eläimen, joka pelonsekaisesti kunnioittaa minua vai onko se tottelevaisuus saavutettavissa jotain muuta kautta? Myöskään tuo kyseinen hevonen ei silminnähden pelännyt minua tai omistajaansa, tuli aina hörökorvaisena vastaan ja kerjäsi rapsutuksia, vaikka oltiin sille noin tiukkoja. Mutta niin kai hevoset on toisilleen, mitä nyt näitä villihevoslaumavertauksia olen kuullut.
Minä ja Dreamy Katin kurssilla |
Toiseen "ääripäähän" tutustuin Kati Riesenin pitämällä eettisen hevosmiestaidon kurssilla. Kurssi oli minulle ja kavereilleni räätälöity, ilman sen suurempaa tarkoitusta kuin opettaa meille lisää hevosten maastakäsittelystä, varsinkin liberty workista.
Vaikka ihminen päätti mitä tehdään, hevonen sai valita, koska sen tekee. Siltä "kysyttiin" aina elekielellä, saanko laittaa sinulle riimun päähän, haluatko tulla mukaani ja niin edelleen. Jos hevonen vastasi esimerkiksi "ei nyt" kääntämällä päänsä pois riimun luota, siltä kysyttiin uudestaan. Ja yleensä sillä toisella kerralla hevonen suostui ottamaan vermeet päähänsä.
Täysin kukkahattumeiningiksi ei menty, sillä hevosille asetettiin ihan ne perusrajat, että ihmistä väistetään jne. Liberty workissa varsinkin minä itse jäin välillä tyhjin käsin, vaikka pyysin ja pyysin, mutta hevonen ei tullut luokse. Oivalsin pian, että se ei johtunut mistään itsepäisyydestä, etteikö se olisi halunnut tulla. Se johtui siitä, että esitin pyyntöni epäselvästi eikä hevonen ymmärtänyt sitä. Jos tässä kohtaa olisin mennyt huiskimaan raipalla, mitä se olisi auttanut, ja mikä tärkeintä: mitä se olisi tehnyt minun ja hevosen väliselle suhteelle? Et ymmärtänyt, joten saat rangaistuksen, oleppa hyvä.
Tietenkään ei voida suoraan verrata keskenään näyttelykoulutusta ja liberty workia, mutta periaatteessa samat jututhan niissä molemmissa pätee. Elekieli ja ääniavut ovat kutakuinkin samat. Libertyssa elekielen täytyy vain olla tarkempaa, kun ei ole sitä narua mistä kiskaista tarvittaessa. Minäkin jouduin ihan miettimään ja kokeilemaan, kun en voinut vain vetää riimunnarusta, vaan koetin hengittää syvempään, peruuttaa, katsoa maahan, kyykistyä, liikkua sivusuunnassa, jutella hevoselle, ojentaa kättä... Mutta mikään näistä ei kertonut hevoselle, että todella halusin olla sen kanssa. Niinpä tein kompromissin ja kävelin vastaan. Jos hevonen ei olisi halunnut sitä, se olisi lähtenyt pois. Tavoite, yhteinen hetki, oli saavutettu. Onko sillä niin väliä, millä keinolla, jos lopputulos on tyytyväinen kaksikko?
Tyytyväiset |
Katin hevosen kanssa kesti välillä tosi kauan, ennen kuin hevonen tiesi sopivan hetken koittaneen. Se vaati kärsivällisyyttä, mutta se hetki, kun hevonen lopulta käveli luokse, oli todella palkitseva. Tuntui paljon paremmalta tietää, että tässä se haluaa nyt olla, kuin se epävarmuus narujen kanssa työskennellessä. Että olisikohan se tullut, jos en olisi paineella pakottanut.
Mutta toimiiko tällainen odottelumeininki käytännössä? Onko nykymaailman hevosharrastajalla aikaa seisoskella kymmenen minuuttia laitumen portilla odottamassa, koska hevonen päättää tulla töihin? Valitettavasti ei, useimmilla ainakaan. Ja vaikka hetkellisesti olisikin aikaa, on sitä useimmiten niin vähän, että meistä on tullut kärsimättömiä, emmekä jaksa "turhaan" odotella. Joten vaikka ideana tämä versio asioista kuulostaa (minun mielestäni) miellyttävältä, se ei aina toimi. Kun on kiireinen aikataulu, mutta hevonen pitäisi silti ehtiä liikuttaa, ja muissa vastaavissa tilanteissa.
Klaaran kanssa olen viimeisimpinä maastakäsittelykertoina huomannut seuraavaa: useimmiten rangaistus saa sen suuttumaan, mikä Klaaran kohdalla tarkoittaa lähes poikkeuksetta perä edellä päälle tulemista. Jos lopetankin vaatimisen, muutan tehtävää ja autan ponia siitä suoriutumisessa, Klaaran olemus muuttuu tyytyväisemmäksi. Se on niin ihmisrakas eläin, että suuttuu siitäkin, jos ajan sitä pois, ihan normaalissa irtojuoksutustilanteessa. Se varmaan kulkisi mun olkapäällä tai sylissä joka paikkaan, jos vaan mahtuisi. Niinpä olen nyt jättänyt vähemmälle sitä ajamista ja tehnyt enemmän "mennään yhdessä tuonne ja tuupitaan yhdessä tätä palloa" -tyyppisiä juttuja. Kentän ulkopuolella tosin huomautan ketjusta nykäisemällä nopeasti, jos Klaara yrittää taluttaessa luvatta syöpötellä puskista, eikä se tällaisesta suutu. Jotenkin meillä on taas mennyt sukset ristiin tuossa irtotyöskentelyssä eikä mulla itsellä tunnu riittävän resurssit keksiä miten se ongelma korjataan. Tämä meni kyllä vähän ohi aiheen, mutta menköön.
Klaaran kanssa (c) Ann-Marie H. |
Lopputulema on siis jotakin sen tyyppistä, että tapoja on monia, joista mikään ei ole oikea tai väärä. Pitää valita se itselle sopivin, ottaa vaikutteita sieltä sun täältä, miettiä, kokeilla ja soveltaa. Joka päivä hevosen kanssa tärkein tavoite tulisi olla parhaan mahdollisen suhteen kehittäminen ja ylläpitäminen - niillä keinoilla mitkä juuri sinulle ja sinun hevosellesi sopivat.
Mikä tapa on sinulle / hevosellesi sopivin?
+ muuta keskustelua aiheesta ja sen vierestä kommentteihin!
Ehdottomasti tuo jälkimmäinen toimii omilla parhaiten. Meijän jääräpäiselle vuonohevoselle jos erehtyy liian kovasti sanomaan tai heiluttelemaan raippaa niin se poistuu paikalta vaikka väkisin. Sen kanssa joko oot kärsivällinen ja odotat tai itket ja tappelet(tuloksena häviäminen). Kyse ei oo mistään eläimestä jota ois aijemmin hakattu vaan ihan vain siitä, että liikaa painetta ja "väkivaltaa" se ei vain yksin kertaisesti katsele. Tämän elukan kanssa on pakko opetella sitä eläimen kehonkieltä muuten hommista ei tule mitään esim.
VastaaPoistaEi onnistunut suoritus(missä minä toimi alussa väärin): olette maastossa kahdestaan hevonen pysähtyy katselemaan jotain sinä(et)huomaa(t) käsket heti hevosta eteenpäin napsauttamalla pohkeet kylkeen ja maiskuttamalla suuta. Hevonen kääntää päätään sivulle, vedät heti pään suoraksi sillä oletat hevosen kääntyvän kotiin päin ja lähtevän myös sinne. Siitä seuraa varmasti kotiin lähteminen tai kymmenen minuutin tappelu.
Onnistunut suoritus: Olette maastossa kahdestaan hevonen pysähtyy katselemaan jotain sinä odotat ja annat hevosen katsella/kuulostella, silität kaulasta ja puhut rauhallisesti.Pyydät hevosta eteenpäin kun tunnet, että hevonen on siihen valmis pohkeen puristuksella ja kehotuksella -noni nyt jatketaan. Hevonen kääntää pään sivula pidät ohjat tuntumalla, mutta annat katsella. Hevonen kääntää pään takaisin ja kehotot uudestaan vahvemmin jolloin matka jatkuu.
Mulla kesti pitkään tajuta, että se on se aika mitä se hevonen tarvihti tuossa hommassa ja sitä ennen turvauduin siihen käskemiseen/pakottamiseen jolla kyllä saavutettiin etenemistä aina joskus, mutta paljon hitaammin kuin nykyään ja hevosella sekä ratsastajalla oli aina paha mieli ratsastuksen jälkeen. Aina se vaan silti tuli vastaan laitumella ja anto ittesä hoitaa.
Poikkeskohan tuo nyt aiheesta, mutta tällasta tällä kertaa :D
Ei minusta poikennut yhtään! Kivasti kirjoitit ja oli lohduttavaa kuulla, että tuollaisiakin hevosia on ja miten niiden kanssa joutuu itse oppimaan toimimaan vähän eri tavalla. Tuli ihan mieleen, pitäisikö minunkin välillä odottaa Klaaraa eikä vaan paukuttaa pohjetta. Tilannekohtaista varmasti sekin.
PoistaHyvä kirjoitus! Olen samoja juttuja miettinyt tässä viimeaikoina, ja taidan itse kallistua siihen puoleen väliin tai hiukan sinne "pehmeämmälle" puolelle. Tietenkin siihenkin vaikuttaa se minkälaisen hevosen kanssa olen tekemisissä. Vieraalta hevoselta, joka hyörii ja pyörii narun päässä, en lähde kyselemään josko se kuuntelisi minua, vaan sitten voin vähän "tylymmin" huomauttaa asiasta.
VastaaPoistaHenkilökohtaisesti en pidä tuollaisesta "tylyttämisestä", josta mainitsit näyttelykoulutuksen ja westernhevosten kohdalla, eivätkä kaikki hevoset sitä kestä. Totta kai hevosen pitää totella, mutta että se tekee sen rangaistuksen pelossa, niin ei kuulosta minun korvaan sopivalta. Joissain tilanteissa sitä voi tarvita, kaikki ei suinkaan ole mustavalkoista.
Hoitohevoseni, joka oli arabiristeytystamma (arabia 89%) ei hyväksynyt tylytystä mun suunnalta. Tiukka sai kyllä olla (ja välillä pitikin olla), mutta jos meinas voimaa mennä käyttämään, niin palauteena oli paha mulkaisu "Jos katse voisi tappaa.."-tyyliin. :D Yhteinen sävel löytyi kuitenkin, kunhan minä vihdoin tajusin kuunnella enemmän hevosta ja ottaa sen mielentiloja huomioon. Mutta kuten totesitkin, tapauskohtaista mitkä tavat sopivat kenellekin. Ääripäät saattavat olla ehkä hieman arveluttavia, mutta hevosesta sen näkee millaiseksi se kokee käsittelytavan.
Ihan uteluna; koska saattaisi olla tulossa kuvapostaus arabinäyttelystä? Kädet syyhyten odotellessa. (:
Totta kai pitää ensin tuntea hevonen ja tietää vähän miten se toimii, ennen kuin osaa sanoa, miten siltä kannattaa asioita pyytää. On tilanteita, joissa on uusi hevonen ja on tilanteita, joissa uusi tai vanha saattaa aiheuttaa vaaratilanteita, jos jäädään odottelemaan vastausta. Siinä Katin kurssilla puhuttiin myös peruuttamisesta: normaalitilanteessa heilutetaan narua sivuttaissuunnassa vain etusormen voimin, kun taas hätäperuutus on voimakas pystysuoraan heilutus ja käytetään vain kun tulee tilanne että pitää saada se peruutus ja heti.
PoistaAika jännä, toiset arabit ottaa herkästi nokkiinsa, mutta toiset taas ei. Se Napsu, mistä tuossa western-esimerkissä kerroin, oli ihan tossun alla eikä osoittanut mieltään juuri koskaan. Myöskin noi näyttelykurssilaisten hepat vaikutti siltä, että hermostuivat kyllä helposti, mutta laantuivat yhtä nopeasti ja unohtivat koko jutun. Mutta en silti ole varma, tarviiko niitä niin voimakkaasti komennella, jos ymmärtävät kärsivällisemmillä otteillakin.
Kyllä se on hyvin pian tulossa! Itseasiassa meinasin jo, että ois ehkä tänään tullut, mutta sainkin inspiraation tähän aiheeseen, niin eiköhän se tule sitten seuraavana. :)
Juu, kyllähän se on hankalassa tilanteessa parempi saada hevonen nopeasti kuulolle napakammalla otteella. Tuo tapa opettaa peruutus onkin mielenkiintoinen.
PoistaEhkä se on tammojen juttu, että herne menee sieraimeen herkemmin. :D Kai se on vähän sitäkin, että millainen persoona on kyseessä ja mihin hevonen on tottunut. Kyllä tuo sai ilmaista mielipiteensä, mutta silti yleensä tehtiin kuitenkin mun ehdotuksen mukaisesti. Hernekin katosi sieraimesta kummasti kun sai palkinnoksi porkkanaa tehdystä hommasta, vaikkei se niin olisi miellyttänytkään. (:
Kiva kuulla! Tykkään erilaisista pohdintapostauksista, mutta kun on nähnyt jo joitain kuvia sieltä näyttelystä, niin ei malttaisi odottaa näkevänsä lisää. Se aiemmin laittamasi video oli muuten hieno!
Joo ja nimenomaan _opettaa_ peruutus. Klaara ei ymmärtänyt mitä ihmettä siinä huiskuttelen narun kanssa, vaikka äänikomento oli sama... :) Paremmin ymmärtää, jos kävelee ryntäitä kohti ja siirtää hevosta omalla energialla - tai silloin kun ei ymmärrä tätä, painaa ryntäistä kädellä. Mutta musta ois kiva, jos oppisi tuon naruperuutuksenkin!
PoistaKiitoksia. :) Monilla on ollut tosi upeita kuvia sieltä ja olen hyvää palautetta saanut myös omistani, mitä oon tässä jo ehtinyt lähettelemään näyttelyarabien omistajille. Kohta ne on täälläkin, don't worry! :)