1. elokuuta 2012

Istunta- ja estetunneilla

Istuntatunti
Ahkerana facebookkaajana huomasin yhtenä päivänä Ratsastuskoulu Knaperbackan mainostavan tällä viikolla pidettäviä teematunteja. Joka päivä klo 19 oli tarjoushintainen tunti eri teemalla. Maanantain teema oli istunta ja ottaen huomioon miten retuperällä se mulla varmasti on tällä hetkellä, varasin paikan tunnilta. 

Knapperi on mulle entuudestaan tuttu paikka vuosien takaa. Taisin aloittaa siellä 2004, kävin vuoden tai kaksi ja hoidin joitain heppoja vähän aikaa, TETissäkin olin viikon verran siellä aikoinaan. Välissä puskastelin ja ennen kuin aloin Finesseä vuokrailla kävin taas vuoden tai kaksi (kuka näitä muistaa) tunneilla Knapperissa. 

Hevostoiveeksi olin laittanut "joku Kenyan tyyppinen". Kenya oli mun hoitoheppa aikoinaan ja sileällä oikea luottoratsu. Esteillä tuli vähän kaasua liikaa ja jarru unohtu kokonaan, niin en sillä tykännyt oikein hypätä. Kentsu muutti eläkekotiinsa pari vuotta takaperin, joten aattelin että ehkä niistä uusista tuntsareista löytyis joku vähän samantyyppinen ratsu mulle. 

Sain alleni Swahibun. Ikää en nyt muistanut karsinan ovesta kyylätä, mutta heittäisin jotain kymmenen korvilla. Puoliksi arabi, puoliksi hannover. Kimo ruuna, josta näkyy aika selkeästi että arabiverta löytyy. Se tuntui selässäkin, oli just niin herkkä kuin tykkäsin, muttei lähtenyt hermostumaan tiukemmista pidätteistä ja tuntui siltä että ratsastaa isoa hevosta. Miinan askeleet kun on toisinaan sellasta pienenpientä sipsutusta. :) 

Meitä oli tunnilla kolme, mikä oli aika luksusta. Jossain vaiheessa mun vakitunnilla Knapperissa oli yhdeksän ratsastajaa... Ei, siinä ei juuri mitään oppinut. Nykyään kuulemma ryhmäkoot on pienempiä. Istuntatunnilla harjoitukset oli aika simppeleitä, tehtiin pääty-ympyrää ja pysähdyksiä, siirtymisiä. Opettajana toimiva Emmi pureutui hyvin jokaisen ratsastajan oman istunnan ongelmakohtiin ja jaksoi mullekin huomauttaa tietyistä asioista joka ikinen kerta, kun itseltä pääsi nyrkki aukeamaan tai kantapää nousemaan. 

Tunti oli tehokas ja tuli kyllä tarpeeseen. Huomasin miten oon muuttanut ratsastustapaani Miinan kanssa "yhteensopivaksi" ja ratsastan esim. pysähdykset pohje irti, siinä pelossa että jos se on kiinni, herkkistamma lähtee litomaan ja äkkiä. Samoten seilailen niiden ohjien kanssa kun en osaa päättää pidänkö lyhyttä vai pitkää ja räplään niitä koko ajan. Emmi laitto mut valitsemaan kerralla minkä mittasen ohjan haluan ja pitämään sen, piste. Jännä miten sitä ei itse tajua miten paljon tuokin yksinkertainen juttu auttoi. Swahibu oli mainio ratsu, just mun mieleen, vaikka laukannostoissa oli vähän keskusteltavaa. Ei sinänsä ihme, pollet palasivat kuukauden laidunlomalta vasta hiljattain ja palailivat ekaa päivää arkeen. 

Tärkeimmät jutut mun istunnan korjaamiseksi: 
"Kanna kädet" 
"Nyrkit kiinni"
"Lapaluut yhteen"
"Napa selkärankaan"
"Kantapäät alas"


Puomi/estetunti
Tarkoitus oli alunperin mennä vaan tuo istuntatunti, mutta tykkäsin Emmin opetuksesta niin paljon, että halusin ottaa toisenkin tunnin. Ja opiskelijan budjetilla järkeilin, että tunti kannattaa ottaa nyt kun se on halvempi. :) Niinpä varasin tänään pidettävältä puomiharjoitustunnilta paikan. Olisi hotsittanut mennä huomiselle tunnille, jonka teemana oli lasten helppo estetunti. Ainoa ongelma tuossa on vaan se sana lasten... Niinpä päätin tyytyä puomeihin ja pyysin jälleen Swahibua ratsuksi, kun se oli niin symppis tyyppi. 

Paikalle päästyäni vilkaisin tuntilistaa enkä nähnyt kuin oman nimeni siinä. Kentällä todettiin yhdessä Emmin kanssa, että taisi tulla yksityistunti. Halleluja, mikä tuuri! Kukaan muu ei vaan ollut halunnut ilmottautua, mikäs siinä, en valita. :) Alkukäyntejä käppäillessä Emmi kysyi, että kun oon nyt yksin niin onko jotain toiveita. Periaatteessa tosiaan puomitunti, mutta voidaan tehä mitä haluan. Jes, sain sittenkin sen helpon estetunnin niin kuin halusinkin! Alkuun menin ravipuomeja ja pikkuhiljaa lähdettiin muuttamaan tehtävää niin, että osa oli ravi- ja osa laukkapuomeja. Sitten laukkapuomit ja ristikot ja lopulta kolme ristikkoa. Tiet pysyi samoina. Toiseen suuntaan mentiin ensin pääty-ympyrällä puomit/ristikko ja sitten pitkällä sivulla ristikot, joilla oli väliä 16,5 m. Toiseen suuntaan puolestaan sama eri järjestyksessä. 

Swahibu on koulupainoitteinen ratsu, mutta toimi ihan loistavasti! Se oli just sellanen hevonen, jolla mä tykkään hypätä. Ei kyttää, ei kuumu, ei kiellä. Hyvä eteenpäinpyrkimys sillä oli ja välillä sai esteiden välissä ottaa pari pidätettä, joista se ei ottanut nokkiinsa tai lähtenyt kuumumaan, mikä on mun suurimpia pelkoja esteillä. Tai sitten se että heppa kieltää siksi kun pidätän ennen estettä, mutta ei, ei Swahibu. Välillä kompuroitiin puomien yli todella tyylikkäästi ja lähestyttiin päin prinkkalaa jne. En ole esteratsastaja eikä musta sellaista tule, mutta hyppely on hauskaa vaihtelua ja kaikesta huolimatta tänään olin itseeni tyytyväinen. En muista milloin ois mennyt estetunnilla näin hyvin - tai milloin oisin päässyt Knapperin isolla kentällä painelemaan yksin! Ihan mieletöntä luksusta. Jäi sellanen fiilis, että pakko kytätä jotain syystarjouksia ja mennä sit uudestaan.  

Tässä vielä mahtavaa blurrrrr-laatua olevat kännykällä kuvatut videot, näistä suuri kiitos tuntiani katselleelle edellisen tunnin ratsastajalle. En lähtenyt editoimaan ollenkaan, joten näette ja kuulette kaiken. Valitettavasti. :D5 kommenttia:

 1. Uu kenia oli munki suosikki tuolta. Tai niinä kahtena kertana ku oon käyny siel :D Vähänkö luksusta yksäritunti knapperissa.
  p.s näytätte hyvältä, kyl sust sais esteratsastajan ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, eikä tarvinnu maksaa 60e siitä luksuksesta..

   Höhöö, kiitti. :D Itekin oon kyllä ihan tyytyväinen, että kehtaa laittaa noi pätkät tänne. Mut ei se omaksi iloksi enemmäksi ole mulle se hyppääminen. :)

   Poista
 2. Anonyymi3/8/12 16:32

  Voi kun olisin itekki tajunnu ton Knapperin tarjouksen.. Kivalta näyttää :) Vinkkinä et sellanen kirja kuin "Mary Wanless , Mielekästä ratsastusta " on auttanu mua M-I-E-L-E-T-T-Ö-M-Ä-S-T-I istuntajuttujen oivalluksessa, just että pääsee korjaamaan syytä eikä pelkkiä seurauksia :) Ratsastamaan oppii ratsastamalla mut helpompi oivaltaa/ sisäistää asioita lukemalla kun ei keiku samalla satulassa :)

  -Janette

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, en tajunnu sulle vinkata siitä. Oonkin vähän etsiskellyt järkevää kirjallisuutta hevosten käsittelystä ja ratsastuksesta. Kiitti vinkistä, täytyy etsiä tuo jostain. :)

   Poista
 3. Mulla on toi kirja, voin lainata... :)

  VastaaPoista

Kommentit ja kehitysideat otetaan aina ilolla vastaan! :)